“2021-ben jobban odafigyelek arra, hogy…” – újévi fogadalmak betartása a Random Food segítségével

“2021-ben jobban odafigyelek arra, hogy…” – újévi fogadalmak betartása a Random Food segítségével

December harmincegyedike és január elseje régóta misztikus erővel bíró dátumok az emberek számára. Nemzetközileg elfogadottan ez a két nap jelenti a lezárandó múltat és a várva várt jövőt. Idén kicsit csendesebben, sokkal meghittebben ünneplünk, de az újévi fogadalmak most sem maradhatnak el. Ezek egy részében a Random Food is segíthet neked!

Az újévi fogadalom története

A szilveszteri szokások, hiedelmek többsége az évkezdettel kapcsolatos, és a régi és új évet jelképesen elválasztó praktikákkal jár. De már az ókori babilóniaiak és rómaiak is előszeretettel tettek fogadalmat az új évre, miután önvizsgálatot tartottak araḫ addaru (ez valahol február és március határmezsgyéjén lenne a mai Gergely-naptárban), valamint december utolsó napján.

“2021-ben jobban odafigyelek arra, hogy…” – újévi fogadalmak betartása a Random Food segítségével
Babiloni kőtáblán a “többet adózok” újévi fogadalom

Arról sajnos nincsen információnk, hogy az ókorban pontosan mely újévi fogadalmak voltak a legnépszerűbbek a “többször teszek az istenek kedvére” ígéretek után, illetve hogy azokat milyen hatásfokkal tudták betartani elődeink, de abban biztosak vagyunk, hogy már akkor is voltak olyanok, akik egészségügyi vagy esztétikai megfontolások alapján az egészségesebb étkezés mellett tették le voksukat.

Az újévi fogadalom pszichológiája

Az új év kezdte új lehetőségeket, új esélyeket jelent agyunk számára. Esélyt arra, hogy tiszta lappal induljunk neki egy újabb 365 napos, Nap körüli, elliptikus utazásnak. Esélyt arra, hogy lefogyjunk, hogy megtaláljuk életünk párját vagy éppen önmagunk legjobb verzióját. Január első napjaiban buzog bennünk a tettvágy, a világmegváltás is egyszerű feladatnak tűnik ilyenkor.

2007-ben a Bristoli Egyetemen Richard Wiseman (Bölcsember Richárd… nomen est omen!) 3000 résztvevővel végzett vizsgálatot, amely megállapította, hogy az újévi fogadkozók 88 százaléka nem éri el kitűzött céljait. A tanulmányból még az is kiderül, hogy a siker kulcsa eltérő a két nem képviselőinél.

“2021-ben jobban odafigyelek arra, hogy…” – újévi fogadalmak betartása a Random Food segítségével
Richard Wiseman előadást tart

A férfiak 22 százalékkal gyakrabban tartottak ki újévi fogadalmaik mellett, ha a célhoz vezető utat apró lépésekben megtervezték, míg a nők akkor voltak sikeresebbek, ha megosztották másokkal fogadalmaikat, és azok megvalósításához barátok segítségét kérték.

Étrendváltás – az újévi fogadalmak Michael Phelpse

A december végi ünnepekhez kapcsolódó szokásoknak hála nem nehéz olyan újévi fogadalmakat tenni, amelyek az életmód vagy az étrend megváltoztatásához kapcsolódnak. A karácsonyi bejgli és szaloncukor túladagolása könnyen vezethet Cukorkerülő diétához, a malacsült pedig valamilyen húsmentes étrend kipróbálásához.

Ahogyan korábban sem tettük, most sem akarjuk megmondani, hogy melyik diétát érdemes követni, a Random Food egyszerűen csak minél több opciót szeretne felkínálni azoknak, akik követni akarnak valamilyen étrendet, de vagy a türelem, vagy a kitartás, vagy a dietetikai tudás hiányzik hozzá.

Fentebb már említettük, hogy a nyilvánosság sokat lendíthet egy-egy ígéret betartásában. A Veganuár mozgalom közösséget és támogatást nyújt azoknak, akik vállalják, hogy az év első hónapjában állati eredetű hozzávalók nélkül képzelik el étkezésüket. Mi a vegán mellé megalkottuk a Vegán Light étrendet is, ami az összetevők terén ugyanolyan szigorú, mint a vegán, de ad egy kis mozgásteret az éttermeknek.

Több hírességről is közismert, hogy valamilyen okból diétázásra kényszerül. Nagy Alexandra például azt fogadta meg, hogy egészsége és bőre szépsége érdekében január elsejétől most már tényleg lemond a glutén- és laktóztartalmú ételek fogyasztásáról. Neki a Minimum glutén étrendünket ajánljuk, ami a nem lisztérzékenyeknek nyújt megbízható mankót az ételrendelés sokszor zűrzavaros világában, mellé pedig allergiaként ki lehet zárni a laktózt, illetve körülbelül 700 egyéb összetevő bármelyikét, valamint a csípős ételeket is, amelyek a népszerű színésznő kedvencei ugyan, de betegsége miatt szintén kerülnie kell őket.

Te is étrendváltást fogadtál meg magadnak? Engedd meg, hogy segítsünk!

3 Shares