A szegfűszeg (Syzygium aromaticum)

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum)

Ha karácsony, akkor a fahéj mellett a szegfűszeget is meg kell említeni. Az eleinte csak az indonéz szigetvilágban ismert fűszer talán nem véletlenül kapott James Bondéhoz hasonló nevet, a 18. században ugyanis még halálbüntetés járt annak, aki megpróbálta kicsempészni őshazájából. Azóta viszont bejárta az egész bolygót, és ételek ízesítéséhez, kozmetikai szerek készítéséhez és likőrgyártáshoz is felhasználják. Ételrendelésnél könnyen beleszaladhatunk, pedig erős, kesernyés, égető íze miatt nem egy embernél szerepel tiltólistán.

A korábban Fűszer-szigeteknek nevezett Maluku-szigetekről indult hódító útjára a meleg- és vízigényes mirtuszféle, aminek zsenge bimbóit 15–20 méter magas, lándzsás levelű, örökzöld fákról takarítják be. Általában pikáns mártások, boros és paradicsomos fogások, páclevek és sütemények ízesítésekor alkalmazzák a konyhában, de savanyúságot is ízesítenek vele időnként. Fahéjjal kombinálva például a forralt borban találkozhatunk vele, ha Barni nem öntötte ki még az összeset.

Eleink mindig is nagy becsben tartották a szegfűszeget, mivel számtalan betegségre jó gyógyír. Jótékony hatásai között meg kell említeni a fájdalomcsillapítást, a helyi érzéstelenítést, a fertőtlenítést és a gyulladáscsökkentést. Mindezek mellett serkenti az emésztést, hasmenés és hányinger esetén is bátran alkalmazható, de a hideg évszakban mindennapos felsőlégúti betegségekkel is hatékonyan száll szembe. Fogfájásra és fülfájásra szintén alkalmazható, ráadásul üde leheletet biztosít, miközben fertőtleníti a szájüreget, ezért illóolaját érdemes fogkrémbe keverni. Hirtelen leszervezett randevú előtt is jól jöhet.

Kivéve akkor, ha velem találkozol, mert akkor inkább távozz tőlem, Sátán! Én a szegfűszeg ízétől és illatától is rosszul vagyok… Nem vagyok allergiás rá, de igyekszem a lehető legmesszebbről elkerülni mindent, ami tartalmazza, legyen az parfüm, ital vagy étel. A szegfűszeget biztosan az elsők között fogom bejelölni a Random Foodon, hogy a számomra kiválasztott étel 100%-ban mentes legyen tőle. Soha nem szeretnék olyan kaját kapni, amiben akár egy kicsi is van…

Ti viszont pusztítsátok serényen, hogy minél kevesebb maradjon belőle, csak legyetek tőlem tisztes távolságra! – ÖcSi

RECEPTAJÁNLATAINK:

Gyömbéres puncs

Fél liter vörösbort, hat deci szilvalét és 0,75 liter fekete teát keverjünk össze 2 cl rummal, 5 dkg barnacukorral, 2 szem szegfűszeggel, 2 szem ánizzsal, 1 rúd fahéjjal, negyed teáskanál kardamommal és ugyanennyi őrölt gyömbérrel, bolondítsuk meg még egy fél teáskanál őrölt fahéjjal, és nézzük meg James Bond idevágó kalandjait.

Mézes-fűszeres dió

25 deka dióbelet hőálló edényben 10 percre a 160 fokra előmelegített sütőbe teszünk. Egy evőkanál mézet, ugyanannyi olajat és ugyanennyi vizet felforralunk, ráöntjük a sütőből kivett dióra, és 2–3 percig kevergetjük. Összekeverünk 10 dkg cukrot egy evőkanál fahéjjal és ugyanannyi gyömbérrel, fél evőkanál őrölt szegfűszeggel és egy csipet sóval, majd ebbe a keverékbe forgatjuk a diókat, és hagyjuk kihűlni. A karácsonyi vacsora után is remek nasi.

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum)
Kép forrása: http://hunlandfood.eu/
0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük