Pangl-Szarka Dorottya, a Random Food dietetikusa

Random Food a dietetikus szemével

“Kreatív dietetikust keresünk, és téged ajánlottak!” – kezdődött az üzenet, amit a Random Food csapatától kaptam. Az ismertetett, de még ismeretlen projekt felkeltette a figyelmemet, nagy fantáziát láttam benne. Nos, valahogy így kezdődött a közös munka 2019 júliusában.

Pangl-Szarka Dorottya, a Random Food dietetikusa
Pangl-Szarka Dorottya, a Random Food dietetikusa

Pangl-Szarka Dorottya a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar dietetikus szakán szerezett diplomát. Az oklevél megszerzése után klinikai dietetikusként dolgozott, mellette a helyi Egészségfejlesztési Irodában volt magánrendelése. „Formabontók” néven több alkalommal indított életmódváltó klubot. Fontos számára a hitelesség, a bizonyított, tudományos tényekre alapozott információközlés. 2017-től 2019 januárjáig a Budai Allergiaközpont, Endokrinközpont és Életmód Orvosi Központ rendelőiben dolgozottt dietetikusként. Van tapasztalata étlap- és receptúratervezésben is. A Dia-Wellness dietetikus szakértőjeként cikkeivel, tanácsaival, médiaszerepléseivel segíti az életmódváltók életét.

Szakmám egyik kedvelt területe a táplálékallergiával és -intoleranciával küzdők speciális diétája. Első kézből tapasztalom, az érintettek milyen nehezen élik meg a “mentességet”. Nap mint nap találkozom olyan kérdésekkel, mint például “ezt most ehetem?” vagy “mit egyek helyette?”. A Random Food ezekre a felmerülő problémákra nyújthat megoldást, hiszen az egyéni preferenciák (érzékenységek, speciális étrendek, nem kedvelt élelmiszerek) alapján választ a fogyasztó számára ételt.

A Random Food dietetikusaként feladatom volt annak az adatbázisnak a kezelése, amelyben több mint 690 összetevő, valamint a kötelezően jelölendő allergének (kivétel a csillagfürt) és olyan speciális étrendek, mint pl. a hisztamin-intolerancia, a paleo vagy IR diéta szerepelnek. Hálás, de egyben nagyon nehéz feladat is megállapítani egy-egy adott alapanyagról, belefér-e az adott allergénkerülő diétába, hiszen az érintettek nagyon jól tudják, hogy bármennyire is evidensnek tűnik, hogy a vizes zsemle tejfehérje-mentes, ha előállítása során “szennyeződik” például tejporral, rögtön tiltólistássá válik. Arról már nem is beszélve, hogy egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, hogy két étterem egy és ugyanazt a garantáltan mustármagmentes fűszerkeveréket használja… Így inkább – ahogy én fogalmazok – szigorú voltam.

A speciális étrendeknél természetesen egy fokkal könnyebb a helyzet, hiszen a mezei ketchupról biztosan tudjuk, hogy nem cukormentes – ennélfogva jobb, ha IR-esek diétájában nem szerepel. A meglévő információk birtokában, a legjobb tudásom szerint alakítottam az adatbázist, de a kellemetlenségek elkerülése érdekében azt javaslom a komoly allergiás tüneteket produkálóknak (pl. földimogyoró-allergia esetén), keressenek fel minket az elérhetőségek valamelyikén.

29 Shares