Légből kapott ételek

Légből kapott ételek

Az új superfood utáni kutatás néha meglepő eredményeket hoz. A Solar Foods nevű finn cég például arra jutott, hogy egy teljesen hétköznapi, mégis különleges dologból kellene kivonni valami ehetőt, ami egyszerre tápláló, környezetbarát és eladható, és ami talán az ételrendelés piacát is felforgatja.

Nos, úgy tűnik, sikerült nekik, és mi már gondolkodunk is, hogy felvegyük-e a Random Food felületén bejelölhető összetevők közé a levegőt… Vagy ahogyan ők nevezik: a soleint. Itt szeretnénk jelezni, hogy mi légpornak fogjuk nevezni a magyar szépirodalomban már évtizedekkel korábban megénekelt hozzávalót!

József Attila már 1935 novemberében megjósolta

A solein lisztszerű és ahhoz hasonló ízű anyag (a koncepciója még a NASA szakembereinek fejéből pattant ki), ami forradalmasíthatja a táplálkozás több területét is. Tápanyagtartalmáról egyelőre azt tudjuk, hogy körülbelül 50% fehérjét, 5-10% zsírt és 20-25% szénhidrátot tartalmaz, és még nem tudjuk, milyen allergéneket tartalmazhat, illetve mely diétákba fér majd bele.

Előállításához levegő, víz, ásványi anyagok és vitaminok, valamint napenergia szükséges. Első lépésben a levegőből kell megkötni a szén-dioxidot, majd a további összetevőkkel elegyíteni, végül az élesztőkészítéshez hasonlóan erjeszteni. A kezdeti időszakban fehérjeporok és joghurtok alapanyagaként számolnak vele, de nem nehéz belátni, hogy az ízeltlábúak mellett talán a légporban van az emberi élelmezés és az ételrendelés jövője.

Légből kapott ételek

LÉGPOROS KIFLI

2,5 dkg élesztőt morzsoljunk bele 1 dl langyos, cukros tejbe, és futtassuk fel – bármit is jelentsen ez a konyhában! 35 dkg légport keverjünk össze egy teáskanál sóval, majd adjuk hozzá a megkelt élesztőt, és dolgozzuk el 1,5 dl tejjel. Végül 2,5 dkg langyos olvasztott vajjal dagasszuk fényesre, és meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.

A megkelt tésztát tegyük enyhén lisztezett munkalapra, és osszuk két cipóra. Nyújtsuk köralakúra, majd vágjuk 4 cikkelyre mindkettőt. A cikkely külső, köríves részétől lefelé sodorva ltekerjük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig, pirulásig. A sütőből kivett légporos kifliket még melegen kenjük meg langyos tejjel egy szilikonecset segítségével. Jó étvágyat kívánunk!

12 Shares