mindfulness

Kajatrend sorozat 1.: Mindfulness, Farmolás, Biztonság

Összeszedjük és szétszedjük a szerintünk legfontosabb trendeket, amelyek hatással vannak rád is, mindegy, mit és hol eszel!

2017 az egyik legérdekesebb év volt étel/élelmiszer/kaja szempontból nemcsak a világban, hanem itthon is. Egyre szélesebb a választék, amiből tudunk választani, és hál istennek nem csak Budapesten.

Nemrég pl. Soltvadkerten jártam, szerintem az ország legjobb fagyizójában, és kellemes meglepetés volt, hogy nem csak Pesten lehet finom mindenmentes fagyit enni. MINDENKÉPP menjetek el, ha arra jártok. Ezért is tűnik mindenképp jó ötletletnek, hogy a Random Food indítása itthon történik, de innen persze a határ a csillagos ég.

Mivel pedig kaja vonalon indítunk egy új szolgáltatást, probáljuk radaron tartani, hogy milyen trendek alakítják az élelmiszer világot. Ezekből szedtünk most nektek össze egy csokorravalót, de nagyon érdekelne, szerintetek kihagytunk-e valamit: ha igen, jöhet kommentben, direktbe.

Trend #1: Mindfulness

mindfulness

Ok, ez talán a leginkább széjjelhasznált kifejezés manapság, de ez talán az egyik legfontosabb összetevője a modern kajakultúrának. Röviden: a mindefulness Jon Kabat-Zinnhez köthető, amikor létrehozott egy 8 hetes kurzust a Massachusetti Orvosi Egyetemen 1979-ben krónikus/halálos betegek számára. Lényegében ez egy meditációs képzés volt azzal a céllal, hogy enyhítse a feszültséget a páciensek idegein.

A mindfulness manapság az ételpiacon úgy jelenik meg, hogy a vásárlók sokkal tudatosabban figyelembe veszik az elfogyasztott ételek testi és lelki hatásait. Tehát ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a dolgot: most már valóban elhisszük, hogy az vagyunk, amit megeszünk. Ez még kiegészül azzal, hogy sokkal/még jobban figyelembe vesszük, hogy a brand, akitől vásárolunk, milyen értékeket képvisel.

Ennek a trendnek amúgy egy nagyon jó példája az “Okja” koreai filmalkotás. Ajánlom innen is mindenkinek, de előre szólok, hogy nem az az összebújós filmes élmény.

Trend #2: Farmolás

farm

Minden egy farmon kezdődik: ott növeszt gyökeret a gyümölcsfa és a zöldség, ott növekszik a szürkemarha stb. 2050-re 9,6 milliárdan leszünk ezen a bolygón, és ennek a 65% városlakó lesz. Így a föld, ahonnan az élelmünk jön, a víz, amit használunk, folyamatos és egyre nagyobb megterhelés alatt lesz, és ezen nem sokat segít a klímaváltozás sem.

Persze emellett egyre jobban elegünk lesz az ipari húsokból, félkész élelmiszerekből, és egyre jobban szeretnénk visszatérni a gyökereinkhez. Ez mára már valóság: egy új típusú, fiatal farmergeneráció nő fel, amely már nem feltétlenül ükapjától, a verandán tanulta meg a krumplitermesztés csínját-bínját, hanem YouTube-ról (én is így értettem meg, hogyan lehet otthon chilit nevelni), és smart technológiákat használ fel, hogy egészséges élelmiszert tudjon előállítani úgy, hogy közben tudja tartani az iramot a kereslettel.

Mindeközben azonban egy jó nagy kérdőjel kerül az állati eredetű ételek előállítása mögé, ugyanis egyre kevésbé fenntartható ez az iparág. Még mielőtt valaki a szívéhez kap, hogy megint egy vega tanítás következik, szeretném leszögezni, hogy nálam nagyobb húsfaló nem sok van a világon. Egyszerű matek, amit mondok: az állattartás a folyamatosan növekvő húsfogyasztás miatt hihetetlenül megterheli a természetet. Innen pedig már csak egy lépés a kérdés: hogyan tudjuk helyettesíteni a húst, hogy ÉN is boldog tudjak maradni. Ezen dolgoznak az Impossible Foodsnál és a Beyond Meatnél is, ahol növényi alapanyagokból kísérletezik ki a tökéletes szürkemarhaburger receptjét. Lehet benne kételkedni, de én már alig várom, hogy kipróbálhassam őket!

Trend #3: Biztonság

security

Sajna a félelem hajtotta világ elérte az élelmiszeripart is. 9/11 óta folyamatosan növekszik a világ félelme kb. mindentől. Így egyre fontosabbá válik az is, hogy amit megeszünk, ne csak finom legyen, de lehetőleg ne legyen benne semmilyen méreganyag sem. Kicsit ez összecseng a mindfulness-szel, de amíg azt a tudatosság hajtja, addig ezt a trendet a félelem. Nem feltétlenül rossz ez, mert az egyik eredménye az lehet, hogy nagyon megbüntetjük azokat a cégeket, akik úgy döntenek, hogy nem érdekli őket, milyen hatással van a világra a hibájuk. Legyen szó egérrágta üdítős palackokról vagy kérdéses kürlömények között működő húsfeldolgozóról.

A Random Food ezeket a trendeket veszi figyelembe. Szeretnénk, hogy az, amit megesztek, ne csak finom legyen, de jó forrásból származzon, valamint érdekes és emlékezetes kalandokat nyújtson a biztonságos gasztronómia mentén (többek közt ezért is válogatjuk le egyénileg majd hamarosan induló szolgáltatásunkba az éttermeket).

Hamarosan tovább boncolgatjuk az ételtrendeket!

13 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük