Ízeslábúak, avagy hogyan készítsünk ízletes ízeltlábú falatokat

Ízeslábúak, avagy hogyan készítsünk ízletes ízeltlábú falatokat

A világon több mint 2000 féle ízeltlábút és lárvát fogyasztanak az emberek. De tényleg finomak? Mondjuk a nyárson, így, messziről jól néznek ki, de na. Kulturálisan lehetnek fenntartásaink egy jó véres hurka vagy grillezett csirkemell ellenében, de bizonyos diétákba és étrendekbe bőven beleférnek, ha leküzdjük ellenérzéseinket.

Egyelőre óriási kérdőjel, hogy a superfoodként ajnározott ízeltlábúak tényleg elterjednek-e az öreg kontinens boltjaiban és éttermeiben. Egyszerűen nem erre vagyunk ugyanis szocializálva. Gyerekként sem jutott eszünkbe, hogy a mezőn összefogdosott szöcskéket ne fűvel bélelt befőttesüvegbe, hanem a tányérunkra rakjuk. Magyarországon egyelőre csak a kisállatboltok kínálatában találkozhatunk velük, de egyelőre ott is csak a horgászok, valamint hüllő- és kétéltűtenyésztők örömére.

Ami bizonyos, hogy fenntarthatóság szempontjából jól vizsgáznak a szöcskék, hiszen kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után a tenyésztésük, mint a hagyományos húsfeldolgozók. Szerintünk a legnagyobb eséllyel a feldogozott élelmiszerek között terjedhet el ez az alternatív fehérjeforrás. Például a hamburger húspogácsájaként vagy rágcsaként, hiszen itt nem látjuk a rovarokat eredeti állapotukban. Lisztként belekeverve viszont, ha az íz stimmel, akkor miért is ne? De az is lehet, hogy csak jobb PR kell nekik, hisz a rákokat sokan fogyasztják előszeretettel…

Az persze, kérdés, hogy a vegetáriánusok mit gondolnak az elárvuló szöcskefikről, de a paleo étrendbe bele kell, hogy férjenek!

Kalandra fel, itt az első receptünk szöcskére, bátrabbaknak!

Ízeslábúak, avagy hogyan készítsünk ízletes ízeltlábú falatokat

Teriyaki szöcskenyárs

3 kis fokhagymagerezdet és 25 gramm gyömbért apróra vágunk. Kifacsarunk egy narancsot, egy biocitrom héját hozzáreszeljük, és a narancsléhez facsarjuk a húsát. 3 evőkanál szezámmagolajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, hozzáadunk egy kiskanál csiliport, és egy percig dinszteljük. Adjuk hozzá a kifacsart gyümölcsszaftot és néhány kanál szójaszószt ízlés szerint.

10 percig lassú tűzön főzzük, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Adjunk hozzá 1 evőkanál mézet, és kész is a pácunk, most már csak össze kell keverni 150 gramm szöcskével, és legalább 2 órát állni hagyni.

Lecsepegtetjük és nyársra tűzzük az ízeltlábúakat, és amíg szemezünk velük, addig rendelünk valami sokkal finomabbat a Random Foodtól. Mi tuti eltaláljuk az ízlésedet, és becsszó, nem lesz benne szöcske, ha nem akarod.

(A recept forrása „Grillen, Heuschrecken & Co.” Christian Bärtsch und Adrian Kessler, AT-Verlag, 2016)

24 Shares