A fahéj (Cinnamomum Verum)

A fahéj (Cinnamomum Verum)

Népszerű és csábító, megosztó és magasztalt. A fahéj egzotikus, és a telet idézi. Fontos összetevő számtalan ünnepi és hétköznapi étel esetében, elkerülendő aroma másoknál.

Amikor odakint a hópelyhek táncolnak a csípős hidegben (vagy ha konokul szitál valami csapadékféle a szürke felhőkből, ami – valljuk be – sokkal valószínűbb), akkor meghittebb a négy fal között. A hygge hatást még jobban erősítik a finom illatok. Például a karácsonyfáé, a mézespuszedlié, a télies összetevőké vagy éppen a fahéjé.

Ha a fahéjat kulináris környezetében vizsgáljuk, akkor a Ceylon-fahéjról beszélünk, aminek a hazája Sri Lanka (az egykori Ceylon), Burma és Banglades. Csupán az országnevek hatására egzotikus képeket kezd vetíteni a belső mozink: szerzetesek meditálnak a kolostorok kertjében, teaültetvényeken dolgozó, színes szárikba öltözőtt nők és szikár tehenek vontatta kordék a rizsföldek mentén. Eh, push noti jött, máris visszatérünk a valóságba.

A markáns Cassia-fahéj, amit kínai fahéjnak is neveznek, jelentős mennyiségben tartalmaz kumarint, ami nagyobb mennyiségben az egészségre ártalmas, így ezt nem is használjuk a konyhában. A facsemeték fakérgét lehántva nyerjük ki a fűszeres illatú Ceylon-fahéjat, ami a karácsonyi konyhából kihagyhatatlan. A mézeskalács vagy a forralt bor a fahéj egzotikus, boldogsághormonkat felszabadító hatása nélkül nem az igazi. Krémleveseknek és sütőben sült egytálételeknek egy csipet fahéjjal adhatunk extra zamatot. A fűszer, aromás tulajdonsága mellett, bevethető egészségügyi célokból is, hiszen a fahéj csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet, valamint antimikróbás hatást fejt ki.

No, a fentiek rám semmiképpen sem vonatkoznak… Nem vagyok válogatós, de számomra a fahéj egy anti-hygge, én magam vagyok a fahéj Grinch-e! Almáspite fahéjas cukorral? Na elmész te a…!? Forralt bor fahéj túladagolással? Már keresem is a hajléktalant, akinél landol… Ez is egy oka annak, amiért kitaláltuk a Random Food ételrendelő szolgáltatást. A profilomban beállítom, hogy soha nem kell fahéj, és nem is lesz a rendelt kajában. Nem kell nekem vakon eldöntenem egy ételről, hogy tartalmazza-e ezt az átkozottat, avagy sem. És egycsapásra kiszűrtem így az indiai ételek nagyrészét is, hehe. Nektek pedig meghagyom az összes mézeskalácsot. Egészségetekre! – Barni

Receptajánlataink:

Fahéjas popcorn
1 kiskanál örőlt fahéjat, ½ kiskanál kardamomot és 4 kiskanál porcukrot összekeverünk. Felforrósítunk 2 kanál kókusz- vagy répceolajat egy kisebb edényben, mehet bele 150 g popcorn kukorica, és közepes hőmérsékleten hagyjuk pattogni. A kipattogó kukoricákat visszadobáljuk. 4 evőkanál vajat külön megolvasztunk, ráöntjük a popcornra, majd hozzáadjuk a cukorkeveréket. Ezután pedig megnézzük Yann Arthus-Bertrand meseszép dokumentumfilmjét Bangladesről. Hygge?

A fahéj (Cinnamomum Verum)

Fahéjas csiga
500 g lisztet, 1 kiskanál kardamomot, ½ kiskanál sót, 50 g cukrot, 1 csomag szárított élesztőt és 1 tojást összekeverünk 175 ml tejjel és 60 g olvasztott vajjal. Letakarjuk, és hagyjuk, hogy duplájára keljen. Ezután vékonyra nyújtjuk, bekenjünk 50 g olvasztott vajjal, és egyenletesen rászórunk 3 evőkanál cukrot, 2 evőkanál reszelt diót és 1 evőkanál fahéjat, majd 12 részre vágjuk. Ezután rájuk kenünk egy kis vizet, és feltekerjük őket. 220 fokos sütőben 12 percig sütjük.

A fahéj (Cinnamomum Verum)

17 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük