Étrend a depresszió ellen

Étrenddel a depresszió ellen

Köztudott tény, hogy a Földközi-tenger környékén mindenki vidámabb egy kicsivel; nem véletlen, hogy mi is előszerettel látogatjuk ezeket az országokat, ha pihenni szeretnénk. Tudományos kutatások alapján pedig már azt is tudjuk, hogy nem a tenger közelsége az ok (bár az is segít), hanem a mediterrán étrend, ami megfelelő arányban tartalmazza a bélflórának kedvező összetevőket.

A bélrendszer egészsége hatással van az egész szervezet egyensúlyára. Ezt a bölcsességet már az ókori orvosok is tudták, az utóbbi évek kutatásai pedig meg is erősítették ezt.

A legkülönbözőbb pszichés betegségek és idegrendszeri problémák, a depresszió, valamint egyes autoimmun betegségek hátterében is a bélflóra kóros változásai állhatnak, amiket a nem megfelelő étrendek is befolyásolnak.

Az agynak tehát egyértelműen egy egészséges emésztőrendszer támogatására van szüksége, hogy megfelelően működjön.

A nem megfelelő táplálkozás egyébként is a korai halálozás egyik vezető okozója. Magyarország jelenleg a második helyen áll az emésztőrendszer betegsége (főleg vastagbélrák), illetve az elhízás által közvetve okozott elhalálozások listáján.

Egy korábbi publikációhoz kapcsolódó kutatás során közel ezer résztvevő táplálkozását és mentális egészségét vizsgálták hat és fél éven keresztül. Akiknek az étrendje főleg teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket és zölségeket tartalmazott, alacsonyabb arányban szenvedtek depresszióban. A klasszikus, nyugati étrendet kövők között viszont sokkal többen voltak hajlamosak a melankóliára.

Étrenddel a depresszió ellen
Azért a kilátás is segít…

Még nem tartunk ott, hogy a pszichológusok felteszik a”Milyen étrendet követ ön? Miket szokott enni?” kérdéseket a kezelések során, de levertség esetén, az önvizsgálat közben jusson eszünkbe, hogy az étkezésünk is ludas lehet a rossz közérzet vagy súlyosabb esetben a depresszió kialakulásában.

Szakértők szerint az alábbi összetevőket érdemes kerülni: cukor és egyszerű szénhidrátok, telített és transzzsírsavakban gazdag gyorséttermi és félkész ételek, chipsek, kekszek, nápolyik, zsíros vöröshúsok, alkohol.

Mit szólnátok, ha a Random Food választható diétái között szerepelne a mediterrán étrend is?

19 Shares