A jövő városa, az ételrendelés jövője

Ételrendelés 2050-ben

Jósolni igazából mindenki tud, csak nem mindenkinek sikerül eltalálni a jövőt. Jól jósolni? Na, az az igazi kihívás! Bár mi záros határidőn belül szeretnénk megreformálni az online ételrendelést (sőt, az étrendelést!), most kicsit mégis távolabbra nézünk, és megpróbáljuk megtippelni, milyenek lesznek az ételrendelési szokások 30 év múlva.

Első, nem túl merész jóslat: algoritmusok választanak ételt helyettünk

Ez a jóslat azért sem merész, mert már a küszöbén vagyunk annak, hogy bekövetkezzen. Többször írtunk már róla, hogy miért gondoljuk egyszerűbbnek és kevésbé stresszesnek, ha az online ételrendelés mindennapos terhét levesszük az emberek válláról a Random Food algoritmusának segítségével, de mi csak az első fecske leszünk ezen az úton.

Az már kiderült, hogy olvasóink nagyobbik része nem idegenkedik a gondolattól, hogy a tudta nélkül, de a preferenciái alapján (allergia, étrend, nem kedvelt összetevők, ár) egy algoritmus döntsön helyette. Háromból ketten nem félnek a teljesen random érkező ételektől.

Ma a Netflixre bízzuk, hogy milyen filmet nézzünk, és a Google Mapsre, hogy jobbra vagy balra forduljunk. De ha már azt is az MI-től várjuk majd, hogy eldöntse, mit tanuljunk, hol dolgozzunk és kivel házasodjunk, az élet nem lesz többé a döntések drámája.

Yuval Noah Harrari: 21 lecke a 21. századra

Második, kicsit merészebb jóslat: mesterséges összetevők kerülnek az ételekbe

Valójában ez a jóslat sem túl vakmerő, hiszen már mi is írtunk például a légporról, ami nem a vízbű veszi a zoxigént, de a levegőből veszi ki a tápértéket. Ugyanilyen mesterséges összetevő a laborban tenyésztett hús is, ami tényleg hús, de nem kell hozzá élő állat. A vegetáriánusok és más húsmentes étrendet követők már most elkezdhetnek gondolkodni azon, hogy belefér-e majd az életükbe.

A “mesterséges” mellett a “génmódosított” sem lesz olyan szitokszó, mint amilyennek ma tartjuk. A klímaváltozás miatt muszáj lesz belenyúlnunk ismét(!) a természet rendjébe, és olyan növényeket (és állatokat) kell “teremtenünk”, amelyek képesek a megváltozott környezetben is túlélni, sőt, tápanyaggal ellátni bennünket.

Ételrendelés 2050-ben
“Doktor úr, egy kiló tarját kérnék, tenyésztve.”

Harmadik, még merészebb jóslat: a DNS-ünk alapján választunk étrendet

Továbbra sem rugaszkodtunk el túlságosan a realitás talajától, hiszen ajánlást már ma is kaphatunk a DNS-ünk vizsgálata alapján arra, hogy milyen összetevőket érdemes elkerülnünk a lehetséges érzékenységek miatt, illetve milyen deficienciák jelentkezhetnek szervezetünkben, de ezek egyelőre még nagyon gyerekcipőben járnak.

2050-re azonban már sokkal többet tudunk majd az emberi genomról és felépítéséről, és eljő a géndiéta kora!

Ételrendelés 2050-ben
“Helló, Mr. DNS!”

Negyedik, egészen merész jóslat: naponta változó, hormonális diéta

Hormonális diéták már ma is léteznek, nálunk is lehetőség lesz majd például a Bocsi Viki által meghatározott, négy típusnak (mellékvese, agyalapi mirigy, pajzsmirigy, petefészek) megfelelő étrendek közül választani. A jövőben viszont a hormonháztartás napi hullámzása is könnyedén mérhetővé válik, így például a depresszióra utaló leghalványabb jelek esetén azonnal elindulhat a mediterrán típusú diéta rendelése.

Kívülről automatikusnak fog tűnni, de valójában a szervezetünk rendel majd helyettünk az állapotának megfelelő ételeket.

Ételrendelés 2050-ben
“Ma te rendelsz ételt mindenkinek!”

Ötödik, merész jóslat: emberi fotoszintézis

Na jó, igazából csak viccelünk! Bár nagy terhet vennénk le a természet vállairól, ha tényleg fotoszintetizálni kezdenénk, valójában erre nincsen esély, 2050-re is minden bizonnyal úgy táplálkozunk, ahogyan ma, csak az ételrendelés változik.

Ha mégis bekövetkezik, akkor mi megmondtuk előre!, de mi inkább a döntéstámogatáshoz értünk, nem a merész jóslatokhoz…

8 Shares