Ételallergia: ha viszketsz a kajától

Ételallergia: ha viszketsz a kajától

Neked is van olyan ismerősöd, akivel szokatlanul intenzíven és váratlanul ellenségesen viselkedsz, ha belép abba a szobába, ahol vagy? Az ételallergia pont ilyen. A szervezeted az elfogyasztott étel bizonyos összetevőire úgy reagál, mint Donald Trump az arabokra, és azonnal támadásba lendül. Ez a válaszreakció – ami általában fehérjét érint – az enyhe tünetektől (beutazási tilalom) a halálos kimenetelig (piros gomb) terjedhet. Ezért figyelünk rá mi is a Random Foodnál!

Természetesen az ételallergiások döntő többsége tudja, hogy ételallergiás, de a többiek kedvéért azért nem árt tisztázni a fogalmakat. Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenysége, és a szervezet általában a táplálékban található valamely fehérjére reagál totális megsemmisítést célzó offenzívával. Ezzel szemben az ételintolerancia – más szóval ételérzékenység – akkor fordul elő, amikor egy étel valamely összetevőjével az emésztőrendszer van haragban, és lebontás helyett inkább puffadással, hasmenéssel, gázképzéssel van elfoglalva. Intolerancia esetén az immunrendszer békésen videójátékozik, nem avatkozik bele a dolgokba, viszont a tüntetek is csak a komfortérzetre veszélyesek, nem az életünkre.

Amikor elkezdtünk gondolkodni a Random Foodról, első körben nem jutott eszünkbe, hogy az algoritmusunk ezekre az étkezési problémákra is megfelelő választ tudna adni, hiszen az ételeket összetevők szintjén látjuk majd a rendszerben, ezért 99,99%, hogy egy ételallergiás (vagy éppen egy ételérzékeny) ételrendelés esetén nem kaphat olyan kaját, ami egyébként tiltólistás nála. Valószínűleg azért hagytuk ezt figyelmen kívül egy ideig, mert nem voltunk személyesen érintettek, de aztán megjelent a laktózérzékenység egyikünk névjegyén, és tudtuk, hogy nagyon fontos célcsoportokat hagytunk addig ki a számításból.

A leggyakoribb ételallergiát kiváltó összetevők

FÖLDIMOGYORÓ: Nemcsak a leggyakoribb, hanem a legveszélyesebb ételallergia is egyben a mogyoróallergia. A földimogyoró a halállal végződő anafilaxiás sokkok sötét nagyura, Darth Vaderként lehetetleníti el a légzést azoknál, akiknek az immunrendszere lázadóként tekint erre a hüvelyesre, ami – a neve ellenére – elég távoli rokona a mogyoróknak. Míg az ételallergiák egy részét a gyermekek kinövik, a földimogyoróallergia általában végigkíséri az életet: csak minden ötödik érintett tud megszabadulni ettől a problémától, ami ráadásul öröklődhet is. A földimogyoróallergia okozhat csalánkiütést, ekcémát, hasmenést, hányást, orrfolyást, viszketést, légzési nehézségek és anafilaxiás sokkot is.

TEJ: A Magyarországon leggyakoribb allergia, a tejallergia (tejfehérje-allergia) nem tévesztendő össze a laktózintoleranciával. A tejre általában a csecsemők és kisgyerekek allergiásak, de sokan később „kinövik”. A tünetek a bőrön, a nyálkahártyán, a légutakban, a nyelőcsőben és a gyomorban, illetve a bélrendszerben jelentkezhetnek, de erős reakcióként akár anafilaxiás sokk is jelentkezhet.

TOJÁS: Szintén a gyermekeknél fordul elő leggyakrabban, de ötéves korukra általában kinövik a tojásallergiát. Az immunrendszer támadását a tojásfehérjében lévő fehérje váltja ki, ráadásul nemcsak a tojás elfogyasztásakor, hanem a bőrrel való érintkezéskor is felléphet allergiás reakció. Anafilaxiás sokk is előfordulhat, ezért tojásallergia esetén érdemes teljesen kiiktatni az étrendből.

BÚZA: A legtöbb tévedés a gabonafélék környékén fedezhető fel. A búzaallergia anafilaxiás sokkot, atópiás bőrgyulladás, a gyomorban és a bélrendszerben jelentkező tüneteket (hasmenés, hányás, reflux, székrekedés stb.), ekcémát és más bőrtüneteket, légúti, idegrendszeri és egyéb tüneteket okoz, és a búza teljes megvonását teszi szükségessé. Ezzel szemben a lisztérzékenység (cöliákia) egy autoimmun betegség, amely a vékonybelet érinti. A betegséget az egyes prolamin fehérjékkel (a glutén alkotóelemei: gliadin, szekalin, hordein) szembeni intolerancia okozza, amely gyulladásos reakciót okoz a bélben. A gluténmentes diéta a lisztérzékenyek komfortérzetét javítja.

Hogyan segít a Random Food?

Ha a profilodban beállítod azt az összetevőt, amelyre allergiás vagy, akkor a rendszerünk azonnal kizárja azokat az ételeket, amelyekben ez a hozzávaló szerepelhet. Természetesen ugyanez igaz ételintolerancia esetén is. Az ételrendelés új szintjét hozzuk el neked, ahol nem kell étlapokat böngészned, ha finomat és immunrendszerbarátot ennél!

Neked van ételallergiád vagy ételintoleranciád? Mik a tapasztalataid ételrendeléskor? Oszd meg őket velünk kommentben!

9 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük