Döntéskényszer

Döntéskényszer

Eddig nem nagyon engedtünk betekintést a színfalak mögé, de el kell árulnunk, hogy a fejlesztés során mi is többször néztünk szembe olyan helyzettel, amikor muszáj volt döntenünk. Döntöttünk irányokról, módszerekről, koncepciókról, célcsoportokról, logóról, brandingről, színekről, betűtípusokról, hátterekről, mechanizmusokról, tesztekről, teszteredményekről. Döntés, döntés, döntés.

Nem számoltuk össze, hányszor kerültünk szembe döntéssel, de higgyétek el, hogy nagyon sokszor! Persze, volt olyan, amikor meg kellett változatnunk egy döntést, de mégis egyre többször érezzük azt, hogy eddig a jókat hoztuk meg! A megfelelő szakemberekkel dolgozunk. A megfelelő irányba haladunk. A megfelelő víziót követjük.

randomfood.hu
A gyermek még alszik…

Az egyik legjobb döntésünk az volt, amikor fejlesztés helyett tesztelni kezdtünk. Talán ti is emlékeztek a kérdőívre, amelynek kitöltői közül kiválasztottunk 8 embert, és nekik 5 napon keresztül mi rendeltünk mindennap ebédet. A tesztet és a kiértékelést Magyarország egyik vezető UX-szakembere vezényelte le, az algoritmust pedig egy Angliában élő mesterszakács helyettesítette.

A teszt során négy mechanizmust próbáltunk ki, miután a jelentkezők összeállították profiljukat (allergia/érzékenység, étrend, nem kedvelt összetevők, ár):

  • Hétfőn az alanyok csak a futár megérkezésekor tudták meg, hogy mit ebédelnek aznap (full random).
  • Kedden három étel közül kellett választaniuk.
  • Szerdán mutattunk egy ételt, amire le lehetett csapni, de “mögé is lehett nézni”, és random érkezett egy másik étel (fél random).
  • Csütörtökön két ételből kellett választani.
  • Pénteken ismét meglepetés volt az ebéd (full random).

Természetesen menet közben is tartottuk a kapcsolatot a bátor jelentkezőkkel, de a teszthét végén elkészített interjúk bizonyultak az igazi aranybányának. Innen is óriási köszönet minden résztvevőnek és segítőnek érte! Az öt nap tanulságai szervesen beépültek a Random Foodba.

Döntéskényszer
Kata hete

Egy kérdésben azonban nem jutottunk ekkor sem előrébb, pedig ez az egyik lényeges eleme a koncepciónak. Tesztelőinknek kifejezetten tetszett az a mechanizmus, amit mi az íróasztalnál kitaláltunk: nem zavarta őket, hogy nem tudják, milyen ebéd érkezik – péntekre már biztosak voltak benne, hogy nem fognak csalódni. De sokan hőkölnek hátra, amikor az ötlet felvázolásakor a randomságig jutunk.

Mi úgy gondolkodunk, hogy a háttérben gondosan kiválasztott ételek körülbelül egyforma tetszési indexszel rendelkeznek, és minél hasonlóbb dolgok közül kell választani, annál nehezebb a döntés, annál nagyobb a döntési disszonancia. A Random Food viszont a döntéstámogatást tűzte ki zászlajára! Mi nem akarunk még nehezebb döntés elé állítani senkit!

Szóval segíts nekünk dönteni!

82 Shares