Dönteni vagy nem dönteni: az itt a kérdés

Dönteni vagy nem dönteni: az itt a kérdés

„Felkeljek vagy szundizzak még egy kicsit? Mit vegyek fel? Mit reggelizzek? Kávé vagy tea? Taxival vagy gyalog? Az e-mailekkel kezdjem vagy a Facebookkal?” Alig indult el a napod, de máris túl vagy több lényeges döntésen, amelyek mindegyike szép lassan csökkenti azt a megszabott mennyiségű mentális energiát, amiből az akaraterőd táplálkozik. Talán ideje dönteni a döntésekkel kapcsolatban!

Korunk egyik legmenőbb dolga egyben a legfrusztrálóbb is. A termékek és szolgáltatások olyan széles tárházához juthatunk hozzá akár néhány kattintással, amilyenről néhány éve, évtizede még álmodni sem mertünk, de a végtelen választékóceán egyik legnagyobb hátránya a döntési fáradtság (decision fatigue) kialakulása.

Most is hoztál egy döntést, amikor azt választottad, hogy a vicces cicás videó helyett inkább elolvasod ezt a cikket. És minden ébren töltött pillanatodban ugyanígy teszel. Döntesz arról, hogy mikor és mit ebédelj, hogy vegyél-e új autót, hogy este filmet nézz vagy barátokkal találkozz, hogy elmenj-e konditerembe vagy majd holnap. Döntés döntés hátán… Nem csoda, hogy nap végére mentálisan teljesen kikészülsz. És ilyenkor jönnek a hibák, a meggondolatlanságok, a bűntudat, a fásultság, sőt a döntéseid is kárát látják az akaraterő teljes felemésztésének.

Egyszerűsíts!

Próbáld minimalizálni a napi döntéseket! A nagy horderejű elhatározások mellett a jelentéktelennek tűnő választások is csökkentik a fent említett mentális energiát. Steve Jobs, Albert Einstein és Mark Zuckerberg például nem véletlenül döntött úgy, hogy mindennap ugyanazt a szettet veszi fel reggel – rögtön a nap kezdésekor megspóroltak egy fárasztó döntést. Ha számodra ez nem járható út, akkor próbálj egymással fazonban és színben jól kombinálható ruhadarabokat vásárolni, így szinte mindegy, hogy mit veszel ki a szekrényből.

De jó példa erre az Agymenőkből (The Big Bang Theory) közismert Sheldon Cooper is, aki szigorú menetrend szerint reggelizik és vacsorázik, sőt, az egyik részben odáig megy, hogy dobókocka segítségével hozza meg a napi döntéseket, hogy az agyi kapacitását fontosabb dolgokra használhassa.

Automatizálj!

A rutin lehet unalmas, de az tény, hogy rengeteg energiát spórolhatsz meg vele. A neves amerikai szociálpszichológus, Roy F. Baumeister kutatásai alapján azok rendelkeznek a legnagyobb mennyiségű akaraterővel (és hozzák meg ezáltal a legjobb döntéseket), akik tudatosan próbálják megspórolni a döntésekhez szükséges energiát, ezért olyan rutinokat alakítanak ki maguknak, amelyeket szellemi erőfeszítés nélkül is végre tudnak hajtani, valamint igyekeznek elkerülni azokat a szituációkat, ahol túl sok a választási lehetőség.

A kisebb választék egyenlő kisebb mentális fáradtság egyenlő gyorsabb döntés egyenletet számos sikeres márka is alkalmazza egyébként. Az Apple például már-már arcpirítóan szűk portfólióval rendelkezik, mégis milliárdos forgalmat tudhat magáénak.

A Random Food szintén ebbe az irányba próbálja terelni az ételrendelési szokásokat. Nálunk nem az a lényeg, hogy 3000 étterem teljes étlapját böngészhesd, hanem az, hogy a lehető legkisebb energiabefektetéssel juss hozzá olyan ételhez, ami a preferenciáid alapján nagy valószínűséggel ízleni fog. Van benne egy kis bizsergető kalandosság is, de a célunk valójában az, hogy a megspórolt mentális akaraterődet fontosabb dolgokra használd.

39 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük