A közelmúltban Magyarországnak sikerült elérnie azt a nem éppen dicső eredményt, hogy már a 4. helyet foglalja el a világ legelhízottabb országainak listáján. Miközben egyre többen próbálunk tudatosan odafigyelni a táplálkozásra, sokan (kényszerből vagy lustaságból) sajnos továbbra is egészségtelenül esznek. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan diétát, amelyeket könnyedén követhetsz, ha online ételrendelés esetén a Random Foodot használod. Állást természetesen most sem foglalunk: mindenki döntse el maga, hogy mit követ.
Atkins-diéta
Az Atkins-diéta, pontosabb nevén az Atkins Táplálkozási Szemlélet alacsony szénhidráttartalmú diéta, amit dr. Robert Atkins dolgozott ki egy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján. Diétájának lényege, hogy a szénhidrát bevitelét csökkenti, így testünk nem a cukrot alakítja energiává, hanem az elraktározott testzsírt. Ezt a folyamatot nevezik egyébként ketózisnak, ami alacsony inzulinszint esetén indul be.

Mindenki tapasztalhatta már, hogy étkezések előtt általában a vércukor- és vele együtt az inzulinszintje is leesik, ami lipolízist vált ki, vagyis zsírt éget el a szervezet, hogy ketontesteket hozhasson létre. A szénhidrátbevitel csökkentésével az éhségérzet is csökken. Ennek oka valószínűleg a lassabb emésztés lehet, mivel a zsírt és a fehérjét a szervezet nehezebben emészti meg. Az Atkins-diéta szerint a zsírszegény diéták leginkább az éhség miatt nem működnek hatékonyan, de megfelelő mennyiségű fehérje, zsír és rost bevitele kielégíti az éhséget.
A teljes szénhidrát-megvonással kapcsolatban mi azért óvatosságra intünk, mert egy elég fontos szervnek, az agynak például fontos tápanyaga.
Ételrendelés és főzés esetén kerülendő összetevők: cukor, krumpli, rizs, tészta, fehérliszt, keményítő alapú zöldségek, túró, tej, joghurt, olajos magvak, fekete tea, kávé, aszpartam.
Ketogén diéta
A ketogén étrend szintén magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta, amelyet epilepsziás betegek kezelésére fejlesztettek ki korábban. Az Atkins-diétához hasonlóan a szénhidrátok megvonása arra készteti a szervezetet, hogy zsírokból, ketonokból fedezze a szükséges energiát.
A klasszikus, terápiás ketogén diétában az étkezési zsírok, illetve a fehérjék és szénhidrátok együttes aránya 4 az 1-hez. Ehhez ki kell iktatni a táplálkozásból az összes magas szénhidráttartalmú élelmiszert (gyümölcsök, keményítőt tartalmazó zöldségek, tésztafélék, kenyérfélék, cukor és más édesítőszerek), a megfelelő zsírbevitelről pedig tej, tejszín és vaj gondoskodik.

A magas zsírbevitel viszont emelkedett vérzsírszintekhez vezethet, illetve elősegítheti a vesekő kialakulását, valamint ásványianyag-hiány is kialakulhat a szervezetben.
Ételrendelés és főzés esetén kerülendő összetevők: cukor, csokoládé, lisztek, barna és fehér rizs, bab, hajdina, kuszkusz, quinoa, gyümölcsök (kivéve avokádó), aszalt gyümölcsök, alkohol, szója, zabpehely, búzadara, korpa, feldolgozott ételek és ételadalékok.
Paleo diéta
A paleolit diéta célja, hogy az őskőkorszak (paleolitikum) táplálkozási szokásait reprodukálja napjainkban. Életstílusnak, étrendnek is nevezhető, amely a modernkori, civilizációs betegségekkel (szív- és érrendszeri betegségek, rák, autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, hashimoto, cukorbetegség, lisztérzékenység, laktózérzékenység, metabolikus szindróma, túlsúlyosság, alultápláltság, szervezetszintű gyulladás, depresszió stb.) próbálja felvenni a harcot.
A paleolit étrend alapja az a tézis, hogy ha az emberi genom az elmúlt évmilliók során szinte semmit sem változott, akkor a táplálkozásunknak sem kellene nagyon eltérnie a kőkorszakitól. Erre bizonyítékként a ma is élő természeti népek kórtörténetét hozzák fel, amelyeknél a táplálkozás mellett a környezeti tényezők is jelentősen eltérnek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azonban nem ajánlja a paleo étrendet.
Ételrendelés és főzés esetén kerülendő összetevők: babfélék, borsó, csicseriborsó, lencse, földimogyoró, szója és szójakészítmények, burgonya, kukorica, manióka, keményítő tartalmú gyökerek, rizs, zab, árpa, kukorica, köles, rozs, búza, hajdina, amarant, quinona, tej, joghurt, kefír, túrókészítmények, lágysajtok, ömlesztett sajtok, író.

A fenti diéták több helyen is eltérnek egymástól, egy dolog azonban közös: a Random Food online étrendelő segítségével mindhárom könnyedén követhető. Hamarosan ehetsz is egy próbát velünk!