húsevő

A húsmentes étkezés 7 (pontosabban 11) lépcsőfoka

A hús részbeni vagy teljes elhagyása számtalan okból történhet, de mi most nem térünk ki ezekre. Akár vallási, akár filozófiai, akár ökológiai, akár egészségügyi az indok, egyre több követője van a vegetáriánus táplálkozásnak, sőt, némelyeknél már inkább életmódról beszélhetünk. De mit tegyen egy megrögzött húsevő, ha fokozatosan, lépésenként szeretne áttérni a növényevők táborába, hogy húsmentes életet éljen?

1. Flexiteriánus

Tudatosan kevesebb húst esznek, és olyankor is inkább a fehérhúsokat részesítik előnyben, de időről időre becsúszhat azért egy steak is. Az egészséges életmód követőinek tetemes része tartozik ebbe a csoportba, csak kevesen tudják, hogy így is nevezhetnék magukat.

Random Food
Random Food

2. Szemi-vegetáriánus

A szemi-vegetáriánusok étrendjében csak baromfihús és hal jelenik meg a tejtermékek, a tojás és a növényi eredetű tápanyagok mellett, tehát nem hívhatjuk őket húsmenteseknek. Szintén elég nagy rétegét teszik ki a tudatosan étkezők csoportjának.

3a. Pollotariánus

A pollotariánusok a szemi-vegetáriánusoknál eggyel szigorúbbak. Csak a baromfihús fér bele az étrendjükbe, a vöröshúsok és a halak fogyasztását kerülik. Tojás és tejtermék jöhet.

3b. Peszkateriánus

A pollotariánusokhoz hasonlóan a peszkateriánusok is egy húsfélével kevesebbet raknak a tányérjukra. Náluk a hal, illetve a tenger egyéb gyümölcsei jöhetnek, a vörös- és a fehérhúsokat elkerülik, de a tojás és a tejtermékek nem tiltólistások.

3c. Makrobiotikus étrend

Random Food
Random Food

Követői teljes értékű gabonaféléket (barna rizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina), bio eredetű zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, olajos magvakat, szárnyasokat, halakat, szóját, gombát és algát fogyasztanak.

4a. Ovo-lakto vegetáriánus

Egy újabb lépcsőfok az állati eredetű táplálékok kiiktatása felé. Az ovo-lakto (vagy lakto-ovo) vegetáriánusok semmilyen húsfélét nem esznek, de a tejtermékek és a tojás fogyasztásáról nem akarnak lemondani.

4b. Vegetáriánus

A vegetáriánusok semmilyen húsfélét nem esznek, de a tejtermékek és a tojás fogyasztásáról nem akarnak lemondani. Ismerősen hangzik? Erős a gyanú, hogy az ovo-lakto vegetáriánus, illetve a vegetáriánus kifejezés tökéletesen ugyanazt az étkezési szokást takarja.

5a. Ovo-vegetáriánus

A vegetáriánusoknál egy újabb lépcsőfokkal állnak közelebb a csak növényi eredetű étrendet fogyasztókhoz, mivel ők már tejtermékeket sem fogyasztanak.

5b. Lakto-vegetáriánus

Ugyanazon a lépcsőfokon állnak, mint az ovo-vegetáriánusok, csak ők nem a tejtermékeket iktatják ki az étrendjükből, hanem a tojást. Növényi eredetű táplálékok, plusz tejtermékek.

6. Vegán

Random Food
Random Food

A vegánok állati forrásból származó vagy állati eredetű termék feldolgozásából eredő alapanyagot sem használnak. A húson, a halon, a tojáson és a tejtermékeken kívül a mézet és a zselatint is elkerülik. A vegán életmód nemcsak az étkezésre, hanem a szépségápolásra, a háztartási cikkekre és a ruházkodásra is kiterjed.

7. Fruitáriánus

A fruitáriánus táplálkozás követői csak és kizárólag gyümölcsöket, illetve gyümölcsleveket fogyasztanak. Bár ez tűnik a legszigorúbb húsmentes étkezési szokásnak, valójában ezt a legkönnyebb betartani, de nem árt jó barátságot ápolni a piacok összes kereskedőjével, hogy a legjobb minőségű gyümölcsök kerüljenek az asztalra.

A fenti étrendek követői online ételrendelés során gyakran kerülnek nehéz helyzetbe, illetve nagyban kiszolgáltatottak az éttermeknek. A Random Food szakértő segítségével kategorizál minden egyes fogást, így garantálni tudjuk, hogy a rendelés mindenkinek gyerekjáték legyen.

12 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük