tejcukor erzekenyseg

5 tanács laktózérzékeny sorstársaimnak – Andristól

Mielőtt lecsapott rám a laktózérzékenység (avagy laktózintolerancia), nem érdekelt, mit ettem: sajtok minden mennyiségben és fajtában; mindegy, mi az, csak tejföl legyen rajta!; tej a teába; és köszönöm, a 6-os számú ételt kérem az étlapról, anélkül, hogy megnézném, mi az.

Aztán egyik nap arra keltem fel éjjel, hogy forog a gyomrom, és elég éles alhasi fájdalmam van. Mivel fél óra alatt elmúlt, nem igazán érdekelt, gyorsan túlléptem rajta. Másnap este azonban folytatódott, aztán már nemcsak este, hanem napközben is, akár egy meeting alatt egyszerűen nem tudtam leülni. Be kellett látnom, hogy valami nagyon nem oké, és lépni kell. Megmondom őszintén, szívből utálom az orvosokat, és ezen nem sokat javított, hogy amikor elmentem a belgyógyászatra, egy olyan vizsgálatsorozaton kellett részt vennem, amit a legrosszabb ellenségemnek sem kívánok. Mint később kiderült, teljesen feleslegesen. Pár orvosváltás után végül eljutottam egy specialistához, aki a tünetek alapján azonnal rávágta azt, amit már sejtettem, hála dr. Google-nek: a laktózérzékenység lett új társa az életemnek, ráadásul nem kicsit, hanem nagyon.

Miután kicsit körbekérdeztem, és kitanultam, mire kell odafigyelnem, pár alapszabályt kellett bevezetnem az életemben. Ennek a sok tapasztalatnak amúgy az egyik eredménye a Random Food: tudom, mi az, amit nem ehetek, és ez az alkalmazás – mint laktózérzékenynek – hatalmas segítség lesz a saját ételrendelésemben is.

1. Ételrendelés étteremben

Ha olyan mázlink van, hogy az étterem jelöli a laktóztartalmú ételeket, akkor nincs miért aggódni (jobb esetben…volt amikor sikerült így is belefutnom egy pofonba, mert azt az apróságot elfelejtették, hogy tejszín volt ott is, ahol nem kellett volna, hogy legyen). Ha azonban nincs jelölve, akkor nem árt duplán figyelni a rendelésünkre. Teszem azt, nem mindenki gondolná, hogy egy ártatlan rántott húst is simán lehet, hogy tejbe áztattak, hogy kellően puha legyen. Mindig kérdezzünk rá inkább, minthogy belefussunk egy kellemetlen napba.

2. Nem minden sajt tabu

Imádom a sajtokat, és nyilván, amint kiderült, hogy nem javasoltak számomra, csak még jobban elkezdtem őket kívánni… Bár azt gondolhatnánk, hogy laktózérzékenyként az összes sajtot kerülni kell, ez nem feltétlenül igaz: isten hozott a keménysajtok világában! A keménysajtokba viszonylag kevés tejcukor kerül át a tejből, annak nagyrésze a savóval eltávozik. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére gyakorlatilag lebomlik az emmentáli, a parmezán és a cheddar sajtban. Bár a nagykönyv azt mondja, hogy pár hét után a félpuha sajtok is elvesztíik laktóztartalmukat, nálam ez nem vált be, szóval ha lehet, továbbra is kerülöm őket, de érzékenységfüggő, hogy ki miből mennyit visel el.

5 tanács laktózérzékeny sorstársaimnak – Andristól

3. Kalciumhiány pótlása… vízzel

A tej az egyik tuti kalciumforrásom volt, azonban mivel ez kvázi megszűnt, más megoldás után kellett néznem (érdekes pozítivuma a laktózérzékenységemnek, hogy elkezdtem tudatosabban enni minden szinten). Rengeteg forrása lehet a kalciumnak, de nálam az ásványvíz vált be a legjobban. Végre elkezdtem teljesíteni a napi két literes vízkvótámat, ami irodai munka mellett amúgy sem árt. Figyelj oda a kalciumbevitelre, ha szeretnél öregen is egyenes háttal járni!

4. Tejföllel továbbra is szép az élet

Minden, ami finom, abban van egy kis tejföl (szerintem 🙂 ). Sajnos azonban a hagyományos tejföl és tejszín is tiltólistás lett a menümön, és bár vannak laktózmentes tejfölök, ezek igazából laktázenzimmel vannak telenyomva. Szerettem volna valami okosabb megoldást hosszútávra, így elkezdtem körbenézni, hogyan tudnám megoldani ezt a krémes csodát. Nekem a rizs és szója (víz)alapú tejfölök váltak be a legjobban, és nem is olyan nagy kunszt otthon elkészíteni őket.

5 tanács laktózérzékeny sorstársaimnak – Andristól

5. Mindenhol ott van

Nemcsak ételben fordul elő laktóz, avagy tejcukor. Ott lehet gyógyszerekben, mindenféle adalékanyagban (én már találtam sörben is!). Nem azt mondom, hogy mostantól legyetek üldözési mániások, de azért nézz körbe, mielőtt vásárolsz. Egy kis egészséges gyanakvás!

Köves minket itt vagy Facebookon, mert hamarosan indul a Random Food, amivel az ételérzékenyeknek is megkönnyítjük az ételrendelést!

 

12 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük