5 jel, hogy táplálkozási tanácsadó tanfolyamot végeztél

5 jel, hogy táplálkozási tanácsadó tanfolyamot végeztél

Nemrégiben tanulásra adtam a fejem: úgy döntöttem, hogy jó az, ha van a csapatban legalább egy ember, akinek papírja van arról, hogy életmóddal és táplálkozással kapcsolatos tanácsokat adhat, ha már a diétás ételrendelés, az étrend házhozszállítás piacán működő alkalmazáson dolgozunk. Ottani és azóta megszerzett tapasztalataimról szól az alábbi, tanulságos gyűjtés.

1. Jobban össze vagy zavarodva, mint előtte bármikor

Miközben tényleg rengeteget tanultam, az alapokat kicsit átugrottuk. Köszönhető ez annak, hogy a résztvevők jelentős hányada vagy személyi edző, vagy sportoló, vagy már gyakorló tanácsadó volt. Így én csak jegyzeteltem, figyeltem, kapkodtam a fejem, hiszen én aztán soha nem követtem semmilyen étrendet, így az étrend házhozszállítás hiánya sem zavart eddig.

Az első hétvégén tanultam:

 • az emberi test felépítéséről,
 • az alapvető tápanyagfajtákról,
 • a táplálkozási piramisról,
 • az egészségre káros hatásokról,
 • a hízásról,
 • az antitápanyagokról,
 • a böjtről,
 • az anyagcsereértékek számításáról,
 • valamint arról, hogy inkább életmódot kell váltani, nem belekezdeni egy divatos diétába.

A második hétvégén aztán jöttek is a divatos diéták, az étrendkiegészítők, a mikrotápanyagok, az ásványi anyagok, a versenydiéták, a folyadékfogyasztás kulisszatitkai és a teljesítményfokozók.

Ami biztos, hogy semmi sem biztos… A <<csirkehús rizzsel>> alapvetésről is kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását. És akkor most teljes is lett a képzavar, bár kását forrón valóban nem szabad fogyasztani. Sőt, semmit sem!

Én mindenesetre elkezdtem odafigyelni a mozgásra és az étkezésre. Például már több mint egy hónapig kitart egy doboz Toffifee – a korábbi rekord talán másfél nap volt.

5 jel, hogy táplálkozási tanácsadó tanfolyamot végeztél
Ami biztos, hogy semmi sem biztos

2. Bármilyen, étrenddel kapcsolatos hírt képes vagy megerősíteni és megcáfolni – egyszerre

A tanfolyam mellett egy zárt csoportnak is tagja lettem, ahol a más iskolát követő szakértők vagy magukat szakértőnek gondolók híreit gyakran kíséri felháborodás, hitetlenkedés. Én gyorsan megtanultam, hogy ne ítéljek elsőre, mert könnyű lyukra futni a sok különböző étrend, diéta, ételérzékenység, illetve úgy en bloc a táplálkozás világában.

Ami biztos, hogy a túlságosan egyoldalú tápanyagbevitel nem lehet jó. Ezt józan paraszti ésszel beláthatjuk. Az emberi szervezetnek szüksége van fehérjékre, zsírokra és szénhidrátokra egyaránt, de sem az egyik teljes megvonása, sem bármelyik túlzásba vitele nem lehet hosszú távon egészséges.

Az ehhez a ponthoz kapcsolódó vitaindítókat kommentben várom. Szívesen megerősítek/megcáfolok bármit!

3. Érdeklődve olvasod a legújabb kutatásokat

A „Víz nyomait találták a Marson!” már nem akkora szenzáció, mint az, ha egy nap nincs legalább két kutatás arról, hogy:

 • A mérgező, B gyógyítja a rákot;
 • B mérgező, A gyógyítja az Alzheimer-kórt.

Ezek a kutatások néha tudományosak, néha brit tudósok készítik őket, néha önjelölt szakértők tollából származnak. De nem is az a lényeg, hogy mennyi a valóságtartalmuk, hanem az, hogy elolvasom őket. Teljesen mindegy, hogy az esti étkezéssel kapcsolatos tévhitekről, a csipkebogyó zsírégető vagy a zsír csipkebogyó-égető hatásáról van éppen szó, ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy elolvassam, aztán pedig emésztgessem(!) a leírtakat.

5 jel, hogy táplálkozási tanácsadó tanfolyamot végeztél
Mi volt előbb: a tudós vagy a tudomány?

4. Tanácsot adsz mindenkinek

Az újonnan szerzett tudással két gond van. Az egyik probléma az, hogy a tudásom korántsem teljes, éppen csak megkapartam a felszínét valaminek, ami mélyebb, mint egy Viszockij-vers. A másik gond meg az, hogy ez a nem teljes tudás mégis felszínre akar törni a legváratlanabb pillanatokban.

Akár kérik, akár nem, én bizony elmondom, hogy pelyhet reggel ne, hogy tojás mehet reggel is, este is, hogy húshoz keményítő nem oké, hogy a tej és a glutén rossz, hogy satöbbi. Ha viszont konkrét problémával kapcsolatban jön a kérdés, akkor bizony nyelek egy nagyot, és megígérem, hogy utánanézek a dolognak.

Egy dolgot viszont mindenkinek elmondok: már úton van a megoldás az egyéni étrend házhozszállítás problémájára!

5. Magyarázkodnod kell, amikor meglátogatod szüleidet

Vidéken nőttem fel, nálunk az étkezés kiadós és rendszeres, általában reggeltől estig tart, és mi nem nassolunk, hanem csipegetünk, kóstolgatunk.

Szerencsére nálunk bőségesen van tojás (tyúk is van hozzá, de hogy melyik volt előbb…?), így a reggeli rántotta/omlett/tükörtojás megoldható otthon is. Ebédnél igyekezni kell a lehető legkevesebbet „bűnözni”. Meg kell döbbenteni édesanyámat, hogy nem kérek kenyeret semmihez, amit korábban csak kenyérrel tudtam megenni (extrém esetben ez a görögdinnyét is jelentheti, de inkább a rakott krumplira és a rántottára gondolok).

Bizonyos hagyományokra természetesen nem lehet nemet mondani, de a legjobb védekezés az volt, hogy nem kell nekik az én étkezésemre figyelni, amíg otthon vagyok, majd folytatom a személyes étrendem akkor, amikor elköszönök tőlük.

5 jel, hogy táplálkozási tanácsadó tanfolyamot végeztél
“Csak még egy falatot!”

Bevallom, életem legjobban elköltött forintjainak bizonyultak azok, amiket a tanfolyamra adtam ki. Rengeteget tanultam, értékes emberekkel találkoztam, magamon is segítettem, és nem utolsó sorban kiderült, hogy a táplálkozási tanácsadók országukat adnák egy olyan rendszerért, mint a Random Food, amely megkönnyíti az étrend házhosszállítás jelenleg eléggé döcögős intézményét.

90 Shares